17.9.2019 klo 15:14

Miksei BB-talossa ole bileitä? Miksi olohuoneessa saa nukkua? Big Brotherin pääohjaaja vastaa katsojien kysymyksiin!

Katsojat ovat saaneet viikonloppuna esittää Big Brother Suomen somekanavissa mieltään askarruttavia kysymyksiä ohjelmasta ja sen teosta. Nyt pääohjaaja Janne Virtanen avaa Big Brotherin salaisuuksien arkkua!

 

Talon säännöt

Eikö talossa ole samat säännöt kuin ennen? Nyt saa mm. puhua kielillä, kuiskailla, piiloutua…

“Tietyt Big Brotherin säännöt pysyvät samana vuodesta toiseen, mutta muokkaamme omia sääntöjä aina tarpeen mukaan ennen uutta alkavaa kautta. Säännöt on annettu asukkaille ennen taloon tuloa ja ne ovat katsojien luettavissa täällä. Piiloutuminen ja kuiskaaminen on kielletty, mutta kielillä puhumista ei ole rajoitettu. Kannattaa aina muistaa, että Big Brother voi halutessaan muuttaa sääntöjä.”

Onko olemassa sääntökirjaa? Mistä tulee rangaistuksia?

“Asukkaille on jaettu sääntökirja ennen taloon tuloa. Samat säännöt löytyvät myös talosta. Big Brother päättää rangaistuksista tapauskohtaisesti.”

Miksi Ville saa puhua kielillä ja lähettää joka ilta viestejä vaimolleen rukouksen muodossa?

“Ville ei riko rukoillessaan sääntöjä. Hän ei ole yhteydessä ulkomaailmaan. Tiedonvälitystä, varsinkaan kaksisuuntaista, ei tapahdu missään vaiheessa.”

Miksi ette käske Eeva-Leenaa käymään suihkussa?

“Asukkaat hoitavat itse henkilökohtaisen hygieniansa. Big Brother ei komenna yksittäistä asukasta suihkuun, ellei olisi todella pakko. Asukkaat hoitavat mahdolliset ongelmatilanteet itse.”

Miksi asukkaat saavat ilman rangaistusta sopia ketä äänestävät. Muutenkin politiikasta, juonimisesta, piiloutumisesta jne. ei tule rangaistuksia.

“Säännöissä sanotaan, että asukas ei saa juonitella nimeämisiin liittyen. Hän ei saa vihjailla tai millään lailla viitata muille asukkaille omiin nimeämisiinsä liittyen. Politiikasta saa puhua. Piiloutuminen on kielletty.”

Miksei sääntörikkomuksista rangaista?

“Sääntörikkomuksista rangaistaan, mutta Big Brother päättää tapauskohtaisesti tapahtuuko se heti vai myöhemmin. Tulkinnanvaraisissa kysymyksissä tutkimme tilannetta.”

Voisiko kiroilua rajoittaa?

“Big Brother voi määrätä kiroilukiellon. Viime viikolla katsojat saivat äänestää tupakointikiellon ja kiroilukiellon välillä. Tällä viikolla ei saa käyttää nikotiinituotteita. Se oli kansan päätös. Ensi viikolla voidaan kieltää tai sallia jotain muuta.”

Miksi Helmeri ei saanut rankkua kieltäydyttyään ekan viikon viikkotehtävän salatehtävästä?

“Ensimmäisen viikon salatehtävä ei ollut pakollinen. Jättämällä tehtävän tekemättä, Helmeri ei saanut myöskään sitä hyötyä, joka parasta varasta odotti. Rangaistus tuli tavallaan käänteisesti sitä kautta. Toisaalta ei voi tietää, miten Helmerin päätös on vaikuttanut muiden mielikuvaan hänestä. Voi olla, että Helmerin tekemä valinta oli oikea.”

Miksi talossa on laulukielto?

“Laulukielto on voimassa osittain sen takia, että laulujen kuuntelemisen saturaatiopiste tuli täyteen.”

Minkä takia ei puututa, kun Eevis ja Jukka ovat kokonaan peiton alla? Säännöissähän lukee, että piiloutuminen on kielletty.

“Me tiedämme, mitä peiton alla tapahtuu. Silloin kun peiton alla kuiskitaan, puutumme tilanteeseen.”

 

Nukkuminen

Miksi pari asukasta saa valita missä nukkuvat?

“Ensimmäisenä iltana katsojat saivat valita yhden asukkaan, joka jää ilman sänkyä. Sen jälkeen heidän tehtävänsä oli jakaa sängyt keskenään. Nyt kaikilla on sänkypaikka, mutta nukkumista ei ole rajoitettu makuuhuoneeseen.

Eikö asukkaiden pitäisi nukkua makuuhuoneessa? Taitaa Isoveli antaa liikaa helpotusta asukkaille.

“Sillä on tarkoituksensa, että tarkkoja nukkumispaikkoja ei ole määritelty: on mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa asukkaiden väliseen ryhmädynamiikkaan. Tällä hetkellä omintakeiset nukkumajärjestelyt tuntuvat haittaavan enemmän katsojia kuin asukkaita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Big Brother voi aina muuttaa sääntöjä.”

Miksi päiväunet ovat talossa kielletty?

“Asukkaille luodaan rajat ja annetaan säännöt. Päiväunikielto on yksi niistä. Se auttaa myös pitämään asukkaat liikkeellä ja varpaillaan.”

 

Äänestys

Mitä vastaatte vedonlyöntiyhtiö Betssonin viime viikonlopun häätöäänestykseen liittyvään uutiseen, jossa epäillään tuotantoyhtiön vuotaneen ennakkoon tiedon Emman häädöstä? Eikö tämä ole petos maksavia äänestäjiä kohtaan, jos näin on?

”Äänestysaika loppuu juuri ennen häätöä ja siksi Big Brotherista putoavan asukkaan nimeä ei voi tietää etukäteen. Näin ollen tietoa on mahdotonta vuotaa tietoa kenellekään. Äänestysaika kestää torstain nimeämisestä siihen hetkeen, kunnes äänestyksen päättymisestä ilmoitetaan sunnuntain suorassa lähetyksessä. Suurin osa äänistä annetaan yleensä lähetyksen aikana.

BB:n häätöäänestys toteutetaan kotimaisen, hyvin laajasti eri tv-ohjelmien puhelinäänestyksissä käytössä olevan Securycast Oy:n kautta. Big Brotherilla, Nelonen Medialla tai Securycastilla ei ole tarvetta äänestystulosten muokkaamiseen, onhan myös ohjelman etu, että talossa pysyvät katsojien eniten äänestämät kilpailijat. Äänestämällä omaa suosikkia voi vaikuttaa lopputulokseen.

Meidän näkökulmastamme kummallakin viikolla äänestyskäyttäytyminen on ollut hyvin normaalia, ääniä on tullut tasaisesti kaikille häädössä olleille asukkaille, eikä suuria eroja ole ollut.

On hyvä muistaa, että kuten monet muutkin meidän ihanat asukkaat, myös Emma jakoi vahvasti mielipiteitä, joten siinä mielessä hänen kotiinlähtönsä ei ollut niin odottamatonta, etteikö sen puolesta joku olisi voinut vetoa lyödä. Betssonin mukaan vedonlyönti Emman putoamisen puolesta alkoi voimakkaasti jo torstaina. Puhtaan sattuman puolesta puhuu mm. se, että tuolla viikolla äänestyksessä noin 75 % koko äänipotista annettiin vasta sunnuntaina. Lähetyksessä kerromme katsojille aina sen hetkisen äänestystilanteen, mikä puolestaan vaikuttaa usein äänestyskäyttäytymiseen. Tarvittaessa meillä on myös mahdollisuus tarkistuttaa äänien alkuperä, mutta tällä hetkellä meillä ei ole syytä epäillä, että äänestykseen olisi liittynyt mitään epäilyttävää.”

Voisiko lähiviikoilla pistää kaikki äänestykseen? Eli asukkaille valeäänestys.

“Big Brother voi halutessaan muuttaa sääntöjä.”

Mitä tapahtuu, jos esimerkiksi kolmanneksi eniten ääniä saaneita olisi 3 henkilöä. Joutuisivatko kaikki äänestykseen?

“Äänestyksessä on aina vähintään kaksi henkilöä. Jos kävisi niin, että saman äänimäärän omaavia asukkaita on useampia, he joutuisivat kaikki häätöäänestykseen.”

 

Asukkaat

Tuleeko uusia asukkaita?

“Uusien asukkaiden taloon tuomista kesken kauden ei ole suunnitteilla. Tietysti tilanteessa, jossa asukkaat syystä tai toisesta joutuisivat poistumaan nopeammassa tahdissa kuin on suunniteltu, voidaan taloon ottaa myös uusia asukkaita. Big Brother voi kuitenkin tässäkin asiassa halutessaan muuttaa sääntöjä."

Miten valitsette asukkaat?

“Heidät valitaan pitkän hakuprosessin kautta.”

Millainen terveystarkastus ja psykologin testit/haastattelut hakijoille tehdään ennen taloon tuloa?

“Hakuvaiheen aikana järjestettiin kolme kierrosta, joissa hakijajoukkoa karsittiin pienemmäksi samalla kun mentiin kohti lopullista 14 BB-talon asukasta. Viimeisen vaiheen yhteydessä ennen lopullista asukasvalintaa järjestettiin lääkärintarkastus ja psykologin haastattelut.”

Tuleeko asukasvaihto toisen maan BB-tuotannon kanssa?

“Emme ole tehneet tästä vielä päätöstä. Asukasvaihto on mahdollinen, mutta ei ehdoton.”

Jos jonkun asukkaan lähipiirissä tapahtuu jotain oikeasti vakavaa (esimerkiksi läheinen joutuu auto-onnettomuuteen tms.), saako asukas tuotannolta tiedon ja saako asukas tehdä päätöksen jääkö taloon vai poistuuko?

“Tuotannolla on suora yhteys asukkaan lähipiiriin. Jos tapahtuu jotain sellaista, mikä todella pitää kertoa, se kerrotaan heti. Tapauskohtaisesti ratkaistaan, miten sen jälkeen jatketaan. Asukas viime kädessä päättää, jääkö taloon vai ei.”

Mitä muuta asukkaat eivät saa tuoda taloon kellon ja muistiinpanovälineiden lisäksi?

“Kiellettyjä asioita ovat mm. alkoholi, aseet, elektroniset laitteet, lehdet, kirjat, korvatulpat, purukumi, soittimet, silmälaput, sähkötupakka ja työkalut.”

Mitä perustarvikkeita asukkailla on käytössä?

“Perustarvikkeiden lista on laaja ja sitä täydennetään pitkin matkaa. Sieltä löytyy muun muassa jauhoja, mausteita, hiivaa, hilloja, riisiä, pastaa, pähkinää, öljyä, tomaattimurskaa, tonnikalaa, teetä ja kahvia jne. Lista jatkuu ja jatkuu, mutta sitä myös peilataan asukkaiden omiin hankintoihin.”

Kuinka kauan asukkailla on aikaa käydä kaupassa?

“Kauppahetki on aina ripeä. Asukkaille annetaan aikaraja, jonka puitteissa ostokset pitää ehtiä tekemään. Nyt on liikuttu 12–18 minuutin välillä.”

 

Tuotanto

Onko tuotannossa mukana myös vanhoja tekijöitä vai pitikö kaikki opetella alusta asti?

“Mukana on tekijöitä, jotka ovat olleet mukana aikaisemmilla kausilla, mutta myös ensikertalaisia. Löytyy konkaria ja noviisia.”

Miksi kesken keskusteluiden kamera siirretään kuvaamaan esim. yksittäistä ihmistä, joka ei tee mitään?

“Sitä kutsutaan ristikkäin leikkaamiseksi. Usein kuvattu henkilö liittyy aiheeseen, tai hänen avullaan saamme selitettyä tilannetta paremmin.”

Miksi 24/7:ssa ei näy päiväkirjahuone muutoin kuin äänestyksissä?

“Päiväkirjahuoneessa käydään usein henkilökohtaisia keskusteluja asukkaan ja Big Brotherin välillä. Osa keskusteluista on luottamuksellisia. Sen vuoksi on oikein, että emme näytä keskusteluja suoraan 24/7.”

Miten visuaalista näkökulmaa voisi kehittää enemmän?

“Talossa on lukuisia kameroita, joista talon tapahtumia voi seurata 24/7. Nämä kuvat ovat nähtävissä Ruudun 24/7 lähetyksessä kahdelta eri streamilta. Talon jokainen kulma on katettu, mutta kaikkia henkilöitä ei tietenkään seurata koko aikaa. Pitää tehdä valintoja. Näkökulmahenkilöt ja tilanteet valitaan ennakkosuunnittelun ja tilanneseurannan mukaan. Kerronta kehittyy koko ajan.”

Miksi mikrofonit eivät välillä toimi hyvin? Eikö löydy sellaisia mikrofoneja, jotka eivät ottaisi vieressä olevan puhetta, joka taas johtaa melkoiseen meteliin?

“Äänitekniset asiat saattavat tuoda yllättäviä vaikeuksia poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koska kyseessä on ihmiskoe, jossa kontaktia ulkomaailmaan rajoitetaan, tekninen tuki ei ole saman tien käytettävissä. Ongelmat ratkaistaan sitä mukaa, kun niitä tulee eteen. Teemme parhaamme kirkkaan äänen saamiseksi.”

Saadaanko jossain vaiheessa vähän nähdä jotain behind-the-scenes-matskua esim. ohjaamosta ja tuotannon työntekijöistä?

“Se ei ole mahdoton ajatus. Big Brother palaa tähän.”

Montako henkilöä tuotantoon kaikkiaan lukeutuu?

“Suoraan lähes 100, välillisesti 200 henkilöä.”

Mikä on ohjaamisessa kaikkein haastavinta?

“Ohjaamisessa haastavinta on löytää ne oikeat tarinat. Asioiden kulkuun voi vaikuttaa tehtävänannolla vähän, mutta enemmän tässä ollaan kyydissä kuin kuskin paikalla. Kun talossa on parhaimmillaan 14 mielenkiintoista henkilöä, on vaikea tehdä valintaa heidän välillään. Pitää tehdä suunnitelma, jonka kanssa lähtee eteenpäin, mutta tarvittaessa täytyy luottaa intuitioon ja katsoa, mitä uuden oven takaa löytyy.”

Minkälaisia työaikoja ohjaajalla on? Ehtiikö paljon kotona piipahtaa?

“Henkilökohtaisesti täällä on tullut oltua todella paljon. Pahimmillaan ei malta lähteä kotiin lainkaan. Vuorokauden aikana meille on vuorossa kolme ns. feed-ohjaajaa, jotka pitävät huolen siitä, että BB-talon elämää seurataan 24/7.”

Oletteko suunnitelleet koko kauden viikkotehtävät ja muut tapahtumat etukäteen valmiiksi ennen BB:n alkua vai meettekö fiilikselllä?

“Aina on oltava suunnitelma. Kun tietää mistä lähdetään liikkeelle, on helpompi reagoida tilanteeseen. Viikko- ja päivätehtävät ovat olemassa, mutta kun peli etenee ja tilanteet muuttuvat, siihen pitää voida reagoida.”

Kuka kuvaa kauppareissujen instastoorit?

“Instastoorit kuvaa vuorossa oleva nettitiimin toimittaja.”

Mihin alkuperäinen BB-ääni on kadonnut?

“Ei ole olemassa alkuperäistä Big Brother -ääntä. On vain Big Brother – yksi ylitse muiden.”

 

Big Brother -talo ja sen ympäristö

Onko olemassa mitään muuta tehtäväaluetta kuin piha-alue?

“Kaikki selviää katsomalla Big Brotheria. Kaikkea ei ole vielä nähty.”

Miksi talo ei voinut pysyä samassa vanhassa paikassa Espoossa?

“Viiden vuoden tauon jälkeen haluttiin aloittaa jotain kokonaan uutta. Kauppakeskuksessa tehtävää BB:tä ei ole toteutettu koskaan aikaisemmin. Samalla kun palattiin juurille, haluttiin myös uudistua.”

Miksi droneista ei saa puhua?

“Jos joku lennättää ilman lupaa dronea BB-talon alueella, sääntö on, että siirrämme asukkaat takaisin sisään. Emme anna tämän välikohtauksen kuitenkaan vaikuttaa talon elämään millään muulla tavalla. Siksi droneista ei puhuta. Tämä ei myöskään päätyisi seuraavan päivän jaksoon, joten myös siksi keskustelu olisi turhaa."

Miten taloon ilmestyi esim. ruori ja infopiste tulostimineen, jos tuotannon väki ei itse käy talossa sisällä?

“Big Brotherin lähtökohtainen idea on, että asukkaat ovat eristyksessä muusta maailmasta koko talossaoloajan. Jos BB-talossa tehdään huoltotoimia, tai erilaisia säätö- ja muutostöitä esimerkiksi tehtäviin liittyen, asukkaat siirretään siksi aikaa toiseen huoneeseen – tai ulos. Näin illuusio ei rikkoudu.”

Kuinka korkealla BB-talo on?

“BB-talo sijaitsee Kauppakeskus Redissä, yhden tulevan tornitalon kellarissa. Korkeus meren pinnasta on noin 30 metriä.”

Miksi ette kuvaa liveä kaupasta? Moni toivoo sellaista.

“Tällä kaudella, kun ollaan Kauppakeskus Redissä, kaupassakäynti hoidetaan oikeassa kaupassa, joka sijaitsee Kauppakeskuksen pohjakerroksessa K1:ssä. BB-talo sijaitsee toisella puolen taloa, joten emme voi käyttää hyväksi sinne rakennettua kamerajärjestelmää. Näin ollen kauppareissu pitää kuvata erikseen ja näyttää katsojille koosteen muodossa seuraavana päivänä.”

Olisiko mahdollista nähdä BB-talon pohjapiirustus?

“BB-talon pohjakuva julkaistaneen lähiaikoina.”Bileet ja seksi

Miksi talossa ei ole bileitä niin kuin ennen?

“Alkoholin käyttöä olemme rajoittaneet, koska haluamme nähdä, mitä ihmisille oikeasti tapahtuu poikkeuksellisissa olosuhteissa. Emme halua asukkaiden örveltävän kännissä koko aikaa, vaan vastata oman sielunsa ja ruumiinsa kunnossa sanomisistaan ja tekemisistään – ainakin suurimman osan ajasta. Meitä kiinnostaa ennen kaikkea se, mitä tapahtuu erilaisten ihmisten välisissä keskusteluissa ja kohtaamisissa. Mutta olkaa huoleti, bileetkin vielä nähdään.”

Miksi perjantait tehtävien jälkeen ovat niin tylsiä?

“Viikkotehtävät päättyvät yleensä torstaisin. Silloin selviää, paljonko viikkobudjetista jää asukkaiden käyttöön ruokakauppaa varten. Torstaina nimetään osa asukkaista häätöäänestykseen. Sen jälkeen on hyvä rauhoittaa tilanne vähäksi aikaa ja katsoa, miten nimeämiset vaikuttavat talon ryhmädynamiikkaan.”

Miksi tästä kaudesta on tehty seksi-BB?

“Mistä moinen kysymys? Päätimme, että emme mässäile seksillä tällä kaudella. Asukkaat luovat talon toimintamallin. Big Brother ei määrittele, mitä asukkaiden välillä tapahtuu vaan seuraa tilannetta ja pitää huolen, että väärinkäytöksiä ei tapahdu.”

 

Livelähetykset

Paljonko liven puolella on katsojia?

24/7:n kahden streamin katsojamäärät elävät luonnollisesti paljon yhden päivän aikana. Keskimäärin 24/7 -streameja startataan vuorokaudessa noin 325 000 kertaa. BB-sisältöjä, eli jaksoja, 24/7:aa ja klippejä on Ruudussa startattu kauden aikana yhteensä jo yli 7 miljoonaa kertaa.

Miten saa lippuja liveyleisöön?

“Liveyleisöön pääsee erilaisten kilpailujen kautta. Kannattaa seurata Big Brother Suomen somekanavia!”

Uutiset
Uutiset
Uutiset
1
10
Viikkotehtävän aikana BB-talossa lasketaan dinosauruksia ja suojellaan dinosauruksen munia!

Viikkotehtävän aikana BB-talossa lasketaan dinosauruksia ja suojellaan dinosauruksen munia!

28.10.2019 klo 13:39
Big Brother -talon yhdeksännellä viikolla talossa näkyy dinosauruksia! Asukkaiden viikkotehtävänä on laskea kaikki näkemänsä dinos...
#viikkotehtävä
Big Brother Suomen voittaja on Kristian! Mies ei ole uskoa uutista todeksi

Big Brother Suomen voittaja on Kristian! Mies ei ole uskoa uutista todeksi

10.11.2019 klo 23:20
#bbkristian
Anu häädettiin finaaliviisikosta toisena, joutui vastaamaan kysymyksiin Helmeristä: "Hän soittaa mulle!"

Anu häädettiin finaaliviisikosta toisena, joutui vastaamaan kysymyksiin Helmeristä: "Hän soittaa mulle!"

10.11.2019 klo 21:54
#bbanu
Kimmo putosi ensimmäisenä finaaliviisikosta: "Nyt tuntuu todella hyvältä!"

Kimmo putosi ensimmäisenä finaaliviisikosta: "Nyt tuntuu todella hyvältä!"

10.11.2019 klo 21:48
#bbkimmo
Finaaliäänestys: Kuka asukkaista voittaa Big Brotherin ja 30 000 euroa?

Finaaliäänestys: Kuka asukkaista voittaa Big Brotherin ja 30 000 euroa?

3.11.2019 klo 22:35
Big Brother Suomi huipentuu sunnuntaina 10.11. finaalilähetykseen, jossa selviää, kuka asukkaista voittaa Big Brotherin sekä 30 00...
Viimeinen ateria – Kristian ei tilannutkaan hapansilakkaa: “Pitäis olla tortillaa, mut täs on kaikennäköstä!”

Viimeinen ateria – Kristian ei tilannutkaan hapansilakkaa: “Pitäis olla tortillaa, mut täs on kaikennäköstä!”

10.11.2019 klo 17:59
Päivätehtävässä tanssitaan ja juhlistetaan finaalipäivää!

Päivätehtävässä tanssitaan ja juhlistetaan finaalipäivää!

10.11.2019 klo 12:51
#bbkimmo #bbkevin #bbkristian #bbanu #bbhelmeri
10 viikon eristyksissä olo päättyy tänään – lähtö stressaa Anua

10 viikon eristyksissä olo päättyy tänään – lähtö stressaa Anua

10.11.2019 klo 11:38
#bb-anu #bb-kevin
Finaalipäivä jännittää asukkaita: “Ihan absurdia lähteä täältä!”

Finaalipäivä jännittää asukkaita: “Ihan absurdia lähteä täältä!”

10.11.2019 klo 08:58
#bbhelmeri #bbkevin #bbkimmo #bbkristian #bbanu
Katsojat äänestivät – talon viimeisen aterian päättää Kristian: "Surströmmingiä?"

Katsojat äänestivät – talon viimeisen aterian päättää Kristian: "Surströmmingiä?"

9.11.2019 klo 23:10
#bbkristian